Vad säger Bibeln om dödstraff?

Denna gång har jag valt att skriva och förmedla om dödstraff och vad bibeln har för tankar om detta.

Synen på dödsstraff är olika mellan Bibelns Gamla testamente och Bibelns Nya testamentet. ven om det i Gamla testamentet finns den tydliga uppmaningen: "Du ska inte dräpa", finns där också en hel del texter som talar om dödsstraff som en självklarhet. Men i Nya testamentet kommer något nytt. Jesus skärper Gamla testamentets lagar och visar på en väg bort från dödsstraff som en hämndmetod, dödstraff räknas som en stor synd idag. I Moseböckerna i Gamla Testamentet finns judendomens lagtexter, där de viktigaste och mest kända är de tio budorden, som gavs av Gud till Mose som en del av överenskommelsen mellan Gud och det judiska folket som hans särskilt utvalda folk. det kan vi läsa i (Andra Mosebok 20:1-18).

Det femte budet som moses fick lyder så här "Du skall inte dräpa", vilket verkar klart och tydligt: det är helt enkelt förbjudet att döda andra människor. Då borde ju dödsstraff också vara förbjudet? Ändå står det på flera ställen i Moseböckerna om olika brott som straffas med döden (t ex Andra Mosebok 21:12-17, 22:18-20).

Om man läser i Gamla testamentets judiska lag är inte att livet i sig självt alltid är heligt, utan snarare att allt liv är en gåva från Gud och därför tillhör Gud. Det är alltså inte tillåtet för en människa att leka Gud genom att själv bestämma sig för att ta en annans liv.

Jesus och dödsstraffet:
Hur skiljer sig Nya Testamentet och kristendomen från den judiska traditionen? Jesus säger i Bergspredikan i Matteusevangeliet att han inte har kommit för att upphäva lagen och profeterna utan för att uppfylla dem (Matteus 5:17-20).

Sedan fortsätter han med att välja ut några av de tio budorden och skärpa dem ännu mer. Det är inte bara förbjudet att döda: det är lika illa att bli riktigt arg på och förbanna en annan människa. Jesus pekar på att alla handlingar börjar i hjärtat och att den som ser på en annan människa med lust eller hat redan i sina tankar har påbörjat handlingen att vara otrogen eller döda: även det är ett fel eller vad tycker ni?

Älska dina fiender:
Vi vet att Jesus sa att du ska älska din fiende, men så är det inte idag, hur skulle världen se ut om man kunde älska sin fiende? skulle allt detta krig och all lidande finnas idag?. I Nya Testamentet står det inte något om att det vid vissa tillfällen skulle vara rätt att döda eller att det skulle vara rätt med krig. Jesus säger att man inte skall värja sig mot det onda, utan älska sina fiender och be för dem som förföljer en (Matteus 5:38-48).

Sanningen är att det inte finns något uttalat stöd för dödsstraffet i Nya Testamentet. Det talas om handlingar som gör att människor förtjänar döden i Guds ögon (Romarbrevet 1:18-32), men den domen kommer i så fall Gud själv att döma ut efter livet här på jorden och det är inte människans sak här och nu (Romarbrevet 2:1).

Gud är rättvis, Gud skulle inte vilja se någon få detta dödstraff, Gud kan bara döma en människa för hans/hennes gärningar. Därför är det synd att vi människor tar lagen i egna händer och dödar osv.


Vår fader lämnar oss aldrig, vart vi än går så finns han med oss, han tänker på oss, men tänkver vi på honom?



Kommentarer
Postat av: gena

hej..varför har du slutat blogga så snabbt?

2010-06-30 @ 23:55:45
Postat av: Anonym

Du borde uppdatera oftare!

2010-07-26 @ 18:43:06
Postat av: Anonym

Uppdatera oftare? :D

Tycker att det är ganska intressant.

2010-07-26 @ 18:44:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0